ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
Διαδραστικό Γλωσσάρι - Διδάκτορες
Λεξικό Όρων
-
Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα («ΑΕΙ»)
Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα («ΑΕΙ») προσφέρουν ανώτατη εκπαίδευση πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου («ΝΠΔΔ») πλήρως αυτοδιοικούμενα, ενώ ο έλεγχος ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση γίνεται από μία εθνική ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης («ΕΘΑΑΕ»). Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
Τα ΑΕΙ έχουν ως αποστολή:
- Να παράγουν και να μεταδίδουν τη γνώση με την έρευνα και τη διδασκαλία, να προετοιμάζουν τους φοιτητές για την εφαρμογή της στο επαγγελματικό πεδίο και να καλλιεργούν τις τέχνες και τον πολιτισμό,
- Να συμβάλλουν στη δια βίου μάθηση με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, περιλαμβανομένης και της διδασκαλίας από απόσταση, με βάση την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα στο ανώτερο επίπεδο ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια,
- Να αναπτύξουν την κριτική ικανότητα και τις δεξιότητες των φοιτητών, να διαμορφώνουν τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάδειξη νέων ερευνητών και να παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τα εφόδια στους αποφοίτους τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
- Να ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, να προωθούν τη διάχυση της γνώσης και την ανάπτυξη των τεχνών, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς και την καινοτομία, με προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και να συμβάλουν στο εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς την κατεύθυνση της αειφορίας,
- Να προωθούν τη συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, την αποτελεσματική κινητικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, των φοιτητών και των αποφοίτων τους, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα,
- Να συμβάλουν στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών, ικανών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις όλων των πεδίων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με επιστημονική, επαγγελματική και πολιτιστική επάρκεια και υπευθυνότητα και με σεβασμό στις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης. της ειρήνης και της ισότητας και
- Να αναπτύσσουν κοινούς, ανοικτούς πόρους στην εκπαίδευση, την έρευνα, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
Πηγή: Με προσαρμοσμένο υλικό από Wikipedia, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%8E%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%99%CE%B4%CF%81%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1#%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%95%CE%99 (Τελευταία πρόσβαση 08-12-2023).
-
Ανάλυση των μεγάλων-μαζικών δεδομένων
Η ανάλυση των μεγάλων-μαζικών δεδομένων αναφέρεται στη χρήση τεχνικών, τεχνολογιών και εργαλείων λογισμικού για την ανάλυση μαζικών δεδομένων που προέρχονται από πηγές δεδομένων των επιχειρήσεων ή από άλλες πηγές δεδομένων.
Πηγές: ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα για τη Χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, επικοινωνίας και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις, έτους 2020
και
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, Η μέτρηση των δραστηριοτήτων Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Εγχειρίδιο του Όσλο, 2018, Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Συλλογή, την Παρουσίαση και την Χρήση Στατιστικών Δεδομένων για την Καινοτομία, 4η έκδοση της μεταφρασμένης έκδοσης, σελ. 280, Πρωτότυπη έκδοση των ΟΟΣΑ και Eurostat με ISBN 978-618-5557-20-1.
-
Βιομηχανικό διδακτορικό
Το έργο «Βιομηχανικά Διδακτορικά» αποσκοπεί στη δημιουργία ισχυρών και γόνιμων δεσμών ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό/βιομηχανικό χώρο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους συνεργαζόμενους φορείς. Επίσης, στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων στον παραγωγικό τομέα μέσα από την εστιασμένη βιομηχανική έρευνα καθώς και στην αντίστοιχη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ελληνικά Πανεπιστήμια στις επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η πρωτοβουλία για την υλοποίηση του έργου «Βιομηχανικά Διδακτορικά» ξεκίνησε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU και, ειδικότερα, της Δράσης «Στρατηγική για την αριστεία και την καινοτομία στα Πανεπιστήμια». Τα ΑΕΙ καλούνται, σε συνεργασία με επιχειρήσεις/βιομηχανίες, να υποβάλουν προτάσεις για την από κοινού με έναν/μία υποψήφιο/α Διδάκτορα/ισσα υλοποίηση ενός «Βιομηχανικού Διδακτορικού», που θα χρηματοδοτηθεί. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025 με ελάχιστη επιλέξιμη διάρκεια τους 24 μήνες.
Πηγή: Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, Υπουργείο Οικονομικών, https://greece20.gov.gr/?calls=26183 (Τελευταία πρόσβαση 04-12-2023).
-
Βιομηχανικό σχέδιο
Ως «βιομηχανικό σχέδιο» ορίζεται η εξωτερικά ορατή εικόνα του συνόλου ή μέρους ενός βιομηχανικού ή βιοτεχνικού προϊόντος, η οποία προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει (π.χ. η γραμμή, το σχήμα, το χρώμα κλπ).
Πηγή: Με προσαρμοσμένο υλικό από το Gov.gr, Αίτηση για προστασία βιομηχανικού σχεδίου ή υποδείγματος, https://www.gov.gr/sdg/starting-running-and-closing-business/intellectual-property-rights/designs/applying-for-design-protection (Τελευταία πρόσβαση 05-12-2023).
-
Δεδομένα
Με τον όρο «δεδομένα» αναφερόμαστε στη δομημένη πληροφορία που μπορεί να αφορά τις διαδικασίες, τις υποδομές και τις παροχές της επιχείρησης, τη δραστηριότητα και τις προτιμήσεις των πελατών της, την εφοδιαστική αλυσίδα, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της, το περιβάλλον δραστηριοποίησής της και γενικότερα κάθε σύνολο πληροφοριών που σχετίζεται με τη λειτουργία της επιχείρησης ή τη στρατηγική της καθώς και δομημένες πληροφορίες που ενδέχεται να αφορούν τρίτα μέρη.
-
Δεξιότητες
Οι δεξιότητες αποτελούν την ικανότητα που έχουν οι άνθρωποι να διεκπεραιώνουν διαδικασίες και να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτύχουν ένα στόχο. Πρακτικά οι δεξιότητες προϋποθέτουν και συμπεριλαμβάνουν την αξιοποίηση των γνώσεων, των ικανοτήτων, των συμπεριφορών και των αξιών τους, προκειμένου οι άνθρωποι να ανταποκριθούν σε σύνθετες απαιτήσεις και (αντίστοιχα) περιβάλλοντα.
Πηγή: Προσαρμοσμένο υλικό από OECD, Future of Education and Skills, https://www.oecd.org/education/2030-project/teaching-and-learning/learning/skills/
-
Διαδίκτυο των πραγμάτων (“Internet of the things” - ΙοΤ)
Το Διαδίκτυο των πραγμάτων αναφέρεται σε διασυνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα, συχνά αποκαλούμενες «έξυπνες» συσκευές ή συστήματα που συλλέγουν και ανταλλάσσουν δεδομένα και μπορούν να παρακολουθούνται ή να ελέγχονται από απόσταση μέσω του Διαδικτύου. Παραδείγματα χρήσης:
- «έξυπνοι» θερμοστάτες, «έξυπνοι» λαμπτήρες ή «έξυπνοι» μετρητές,
- ετικέτες ταυτοποίησης-εντοπισμού σημάτων ραδιοσυχνότητας (“RFID”) ή πρωτοκόλλου Internet (“IP”) που εφαρμόζονται ή ενσωματώνονται σε ένα προϊόν ή αντικείμενο με παραγγελία για τον εντοπισμό τους.
- αισθητήρες για την παρακολούθηση των αναγκών κίνησης ή συντήρησης οχημάτων που παρακολουθούνται μέσω του Διαδικτύου.
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα για τη Χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, επικοινωνίας, επικοινωνίας και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις, 2020. Ανακτήθηκε από: http://helpdesk.metrics.ekt.gr/index.php?/Knowledgebase/Article/View/59/11/-.
-
Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης («ΔΟΑΤΑΠ»)
Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης («ΔΟΑΤΑΠ») είναι ο επίσημος φορέας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων, οι οποίοι απονέμονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και για την έγκυρη πληροφόρηση για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους τίτλους σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου («ΝΠΔΔ») με έδρα την Αθήνα, εποπτευόμενο από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ο ΔΟΑΤΑΠ στις διεθνείς του σχέσεις χρησιμοποιεί την επωνυμία “Hellenic National Academic Recognition and Information Center” (“Hellenic NARIC”). Με την ονομασία αυτή είναι μέλος των δικτύων “ENIC” (“European Network of National Information Centers”) και “NARIC” (“National Academic Recognition Information Centers”). Αναφέρεται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη “Lisbon Recognition Convention” (“LRC”) και ενημερώνει την UNESCO, το Council of Europe και την LRC Committee για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Πηγή: Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης («ΔΟΑΤΑΠ»), https://www.doatap.gr/organismos/ (Τελευταία πρόσβαση 04-12-2023).
-
Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
Μέσω ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας προστατεύονται οι τεχνικές εφευρέσεις, δηλαδή νέα προϊόντα ή υπηρεσίες που εμπεριέχουν εφευρετική διαδικασία και έχουν βιομηχανική εφαρμογή.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, Your Europe, https://europa.eu/youreurope/business/running-business/intellectual-property/patents/index_el.htm.
-
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών («ΕΑΔΔ») συγκροτείται, τηρείται και διατίθεται δια νόμου (Ν. 1566/1985) από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών συγκεντρώνονται σε ψηφιακή μορφή οι διδακτορικές διατριβές, οι οποίες εκπονήθηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και αυτές που εκπονήθηκαν από Έλληνες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναγνωρίστηκαν από τον αρμόδιο εθνικό φορέα, τον ΔΟΑΤΑΠ. Η ταξινόμηση βάσει των επιστημονικών πεδίων του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών αποτελεί κριτήριο για ορισμένες διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού («ΑΣΕΠ»), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 4765/2021.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, https://www.didaktorika.gr/eadd/ (Τελευταία πρόσβαση 05-12-2023).
-
Εξόρυξη δεδομένων (“Data mining”)
Η εξόρυξη δεδομένων (“data mining”) μπορεί να οριστεί ως ένα σύνολο αυτοματοποιημένων τεχνικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται, για να εξαχθούν σύνθετες ή μέχρι πρότινος άγνωστες πληροφορίες από μεγάλα σύνολα και βάσεις δεδομένων. Μέσα από την χρήση τεχνικών εξόρυξης δεδομένων ανάμεσα σε πολλά επιμέρους πεδία σχεσιακών βάσεων δεδομένων συσχετισμοί και μοτίβα μπορούν να ταυτοποιηθούν. Δύο προσεγγίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εξόρυξη δεδομένων: 1. Η επαγωγή ξεκινά με τον έλεγχο ενός μοτίβου / μίας θεωρίας / μίας υπόθεσης εργασίας. 2. Η επαγωγή ξεκινά με τη διαδικασία της παρατήρησης και των δεδομένων και επιχειρεί να βρει ένα μοτίβο μεταξύ τους, όπως επίσης και θεωρίες, οι οποίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα της παρατήρησης. Η εξόρυξη δεδομένων περιγράφεται μέσα από τη συνεχή διαδικασία του προαναφερθέντα κύκλου τεχνικών και της «μετάφρασής» τους σε κειμενική πληροφορία. Μέσα από τη μέτρηση της λειτουργικότητας της τεχνικής ή του συνδυασμού τεχνικών εξόρυξης δεδομένων, η μοντελοποίηση μπορεί να βελτιωθεί και να επανεκκινηθεί.
Πηγή: European Platform Undeclared Work (2017)., Data Mining for More Efficient Enforcement – Learning Resource Paper, https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=18746&langId=en.
-
Επιστημονικό πεδίο
Μεταξύ των δεδομένων που παρέχουν οι βάσεις National Citation Report / In CitesTM - Greece (“NCR”) και National Science Indicators (“NSI”) είναι και η κατηγοριοποίηση των δημοσιεύσεων σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Οι δημοσιεύσεις διαχωρίζονται θεματικά σε εξειδικευμένα επιστημονικά πεδία, που έχει υιοθετήσει το σύστημα Web of Science (“WoS”) και συνεχώς εμπλουτίζει σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης. Ο διαχωρισμός των δημοσιεύσεων γίνεται με κριτήριο το περιοδικό στο οποίο δημοσιεύονται. Όπως αναλυτικά σημειώνεται και στη συνέχεια, μία δημοσίευση μπορεί να ανήκει σε περισσότερες από μία κατηγορίες.
Ο αναλυτικός διαχωρισμός των δημοσιεύσεων των ελληνικών φορέων σε επιστημονικά πεδία χρησιμοποιείται για την άντληση δεδομένων που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία κατά τον υπολογισμό δεικτών, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την εκτίμηση της απήχησης των δημοσιεύσεων, αλλά και για τον λεπτομερή εντοπισμό συγκεκριμένων περιοχών αριστείας σε εξειδικευμένες επιστημονικές περιοχές.
Για την ανάδειξη των ευρύτερων επιστημονικών περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ελληνικοί φορείς και με στόχο την εξασφάλιση της συγκρισιμότητας των αποτελεσμάτων με αντίστοιχες διεθνείς μελέτες, οι δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων εντάσσονται σε 6 κύρια επιστημονικά πεδία και 42 υποκατηγορίες, σύμφωνα με το σχήμα ταξινόμησης επιστημονικών πεδίων που έχει καθιερώσει το ΕΚΤ και βασίζεται στη διεθνώς αναγνωρισμένη πρότυπη κατηγοριοποίηση που υιοθετεί ο ΟΟΣΑ στην αναθεωρημένη έκδοση του εγχειριδίου Frascati (2015).
Αναλυτικότερα, οι εξειδικευμένες θεματικές περιοχές των βάσεων δεδομένων “NSI” και “NCR” συσχετίστηκαν και εντάχθηκαν στα έξι επιστημονικά πεδία και τις υποκατηγορίες τους, τα οποία παρουσιάζονται ακολούθως:
- Φυσικές Επιστήμες (Μαθηματικά / Επιστήμες Υπολογιστών και Πληροφορικής / Φυσική / Χημεία / Γη και συναφείς περιβαλλοντικές επιστήμες / Βιολογία / Άλλες φυσικές επιστήμες).
- Μηχανολογία και Επιστήμες Πληροφορικής (Επιστήμες Πολιτικού Μηχανικού / Επιστήμες Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Ηλεκτρονικού Μηχανικού και Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών / Επιστήμες Μηχανολόγου Μηχανικού / Επιστήμες Χημικού Μηχανικού / Μηχανική Υλικών / Βιοϊατρική Μηχανική / Μηχανική Περιβάλλοντος / Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία / Βιομηχανική Βιοτεχνολογία / Νανοτεχνολογία / Άλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας).
- Ιατρικές και Επιστήμες Υγείας (Βασική ιατρική / Κλινική ιατρική / Επιστήμες υγείας / Ιατρική βιοτεχνολογία / Άλλες ιατρικές επιστήμες).
- Γεωργικές και Κτηνιατρικές Επιστήμες (Γεωπονία, δασοκομία και αλιεία / Επιστήμη ζωϊκής παραγωγής / Κτηνιατρική / Γεωργική βιοτεχνολογία / Άλλες γεωργικές επιστήμες).
- Κοινωνικές Επιστήμες (Ψυχολογία και γνωστικές επιστήμες / Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων / Εκπαίδευση / Κοινωνιολογία / Νομική Επιστήμη - Δίκαιο / Πολιτικές Επιστήμες / Κοινωνική και Οικονομική Γεωγραφία / Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίες / Άλλες κοινωνικές επιστήμες).
- Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες (Ιστορία και Αρχαιολογία / Γλώσσες και Λογοτεχνία / Φιλοσοφία, Ηθική και Θρησκεία / Τέχνες, Ιστορία της Τέχνης, Ερμηνευτικές τέχνες, Μουσική / Άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες).
Πηγή: ΕΚΤ, Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ελληνικών Φορέων 2006-2020. Web of Science – Βιβλιομετρική Ανάλυση Δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά. http://report09.metrics.ekt.gr/el/appendixI. Η αντίστοιχη κατηγοριοποίηση των πεδίων επιστημών απαντάται εδώ.
-
Επιχείρηση
Οι Επιχειρήσεις είναι οργανισμοί που ασχολούνται με εμπορικές, βιομηχανικές ή άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Αυτές περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες, επιχειρηματίες, νεοσύστατες επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ο όρος δεν καλύπτει βιομηχανικές ή επιχειρηματικές ενώσεις.
Πηγή: OECD Survey on Open Government Data (Glossary of Terms), 2021.
-
Εφαρμογές - Τεχνολογίες αυτοματισμών και ρομποτικής
Οι Εφαρμογές - Τεχνολογίες αυτοματισμών και ρομποτικής είναι τεχνολογίες που επιτρέπουν τον έλεγχο μηχανών, με αυτοματοποιημένο τρόπο, την χρήση τους για πολλαπλούς σκοπούς και τον επαναπρογραμματισμό τους. Εφαρμογές αυτών των τεχνολογιών απαντώνται και χρησιμοποιούνται σε αυτόματες επιχειρησιακές διαδικασίες κυρίως στη βιομηχανία.
Πηγή: International Federation of Robotics, Digital Economy Report 2019, United Nations Conference on Trade and Development, United Nations.
-
Ιθαγένεια ή Υπηκοότητα
«Ιθαγένεια» ή «υπηκοότητα» (ταυτόσημοι όροι στην ελληνική νομική γλώσσα) ονομάζεται ο νομικός δεσμός δημοσίου δικαίου, που συνδέει το άτομο με την πολιτεία στο λαό της οποίας ανήκει δηλαδή η νομική και πολιτική ιδιότητα ενός ατόμου ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος στο οποίο ανήκει, την οποία αποκτά τη στιγμή που γεννιέται, κατά κανόνα την ίδια με έναν από τους γονείς του (δίκαιο του αίματος) ή υπό προϋποθέσεις του τόπου γέννησής του (δίκαιο του εδάφους). Ο πολίτης έχει το δικαίωμα πολλαπλής ιθαγένειας σε περίπτωση που οικειοθελώς αποκτήσει νέα ιθαγένεια κατά τη διάρκεια της ζωής του («πολιτογράφηση») και επιθυμεί να διατηρήσει και την παλιά.
Πηγή: Recommendations for the 2000 censuses of population and housing in the Economic Commission for Europe (“ECE”) region and United Nations Recommendations on International Migration στο Ερωτηματολόγιο για την Εθική Στατιστική Έρευνα για τους Κατόχους Διδακτορικού Τίτλου, https://metrics.ekt.gr/sites/metrics-ekt/files/questionnares-pdf/2021/PhDStatistics_Questionnaire_2021.pdf
-
Καταχώριση και κατοχύρωση βιομηχανικού σχεδίου ή υποδείγματος
Για την καταχώριση και κατοχύρωση βιομηχανικού σχεδίου ή υποδείγματος πρέπει να κατατεθούν στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας τα εξής έγγραφα και δικαιολογητικά:
- Αίτηση,
- Σχέδια,
- Πληρωμή τέλους κατάθεσης και τέλους δημοσίευσης (τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με τον αριθμό σχεδίων),
- Περιγραφή (προαιρετικά) και
- Ανάλογα με την περίπτωση διάφορα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Τα βήματα για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι διαθέσιμα εδώ.
Πηγή: Με προσαρμοσμένο υλικό από το Gov.gr, Αίτηση για προστασία βιομηχανικού σχεδίου ή υποδείγματος, https://www.gov.gr/sdg/starting-running-and-closing-business/intellectual-property-rights/designs/applying-for-design-protection
-
Κώδικας προγραμματισμού
Οι κώδικες προγραμματισμού περιλαμβάνουν την ανάπτυξη λογισμικού και υπολογιστικών προγραμμάτων. Ως δεδομένα ή κώδικες προγραμματισμού δεν θεωρούνται τα προσχέδια επιστημονικών άρθρων, τα πλάνα για μελλοντική έρευνα, η κριτική συναδέλφων ή η προσωπική επικοινωνία με συναδέλφους, όπως και διάφορα φυσικά (μη ψηφιακά) αντικείμενα (π.χ. εργαστηριακά δείγματα, στελέχη βακτηρίων ή δοκιμές σε ζώα, αρχαιολογικά ευρήματα, κ.ά.).
Πηγή: (στο) Ερωτηματολόγιο για την Εθική Στατιστική Έρευνα για τους Κατόχους Διδακτορικού Τίτλου, https://metrics.ekt.gr/sites/metrics-ekt/files/questionnares-pdf/2021/PhDStatistics_Questionnaire_2021.pdf
-
Μεγάλα - Μαζικά δεδομένα (“Big Data”)
«Mεγάλα - μαζικά δεδομένα» καλούνται τα δεδομένα που είναι πολύ μεγάλα ή σύνθετα για να μπορούν να υποστούν επεξεργασία μέσω συμβατικών εργαλείων και τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων. Αυτά δημιουργούνται από δραστηριότητες που διεξάγονται ηλεκτρονικά και από επικοινωνίες μεταξύ μηχανών (π.χ. δεδομένα που παράγονται από δραστηριότητες μέσων κοινωνικών δικτύωσης, από παραγωγικές διαδικασίες, κ.λπ.). Τα κύρια χαρακτηριστικά των μεγάλων - μαζικών δεδομένων (“big data”) είναι:
- Σημαντικός όγκος που αναφέρεται στις τεράστιες ποσότητες δεδομένων, οι οποίες παράγονται με την πάροδο του χρόνου,
- Ποικιλομορφία που αναφέρεται στον διαφορετικό μορφότυπο των σύνθετων δεδομένων, είτε αυτά είναι δομημένα είτε όχι (π.χ. κείμενα, βίντεο, εικόνες, φωνή, docs, δεδομένα των αισθητήρων, αρχεία καταγραφής δραστηριοτήτων, ροές δεδομένων, συντεταγμένες, κλπ) και
- Ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα (“velocity”) με την οποία τα δεδομένα παράγονται, γίνονται διαθέσιμα και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
-
Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα («ΜΚΙ») – Μη Κυβερνητική Οργάνωση
Τα Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα («ΜΚΙ») – οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι νομικές ή κοινωνικές οντότητες που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και η κατάσταση των οποίων δεν τους επιτρέπει να αποτελέσουν πηγή εισοδήματος, κέρδους ή άλλου οικονομικού οφέλους για τις μονάδες που τα ιδρύουν, ελέγχουν ή χρηματοδοτούν. Μπορεί να δραστηριοποιούνται στην παραγωγή που στοχεύει σε μια αγορά ή όχι.
Πηγή: Oslo Manual 2018, Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition, Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition
-
Νέοι διδάκτορες
«Nέοι διδάκτορες» είναι όλοι όσοι απέκτησαν το διδακτορικό τους δίπλωμα εντός του εξεταζόμενου έτους αναφοράς από ελληνικά Πανεπιστήμια στο Ερωτηματολόγιο για την Εθική Στατιστική Έρευνα για τους Κατόχους Διδακτορικού Τίτλου.
Πηγή: https://metrics.ekt.gr/sites/metrics-ekt/files/pages-pdf/EKT_SIMS_PHDstatistics_el.pdf
-
Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης
Το Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ένα λογισμικό που αναπτύσσεται με μια ή περισσότερες τεχνικές και προσεγγίσεις (αναφέρονται στο παράρτημα I της πρότασης νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, π.χ. μηχανική μάθηση, γνωσιακές προσεγγίσεις και προσεγγίσεις βασισμένες στα στατιστικά μοντέλα). Αυτό μπορεί να ισχύει για ένα δεδομένο σύνολο στόχων, οι οποίοι καθορίζονται από ανθρώπους να παράγουν αποτελέσματα, όπως περιεχόμενο, προβλέψεις, συστάσεις ή αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν τα περιβάλλοντα με τα οποία αλληλεπιδρά. Πηγή: Πρόταση νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (COM/2021/206 τελική-οριστικοποιημένη εκδοχή).
Το Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρεται σε ένα μηχανογραφικό σύστημα που μπορεί για ένα συγκεκριμένο σύνολο καθορισμένων από τον άνθρωπο στόχων να κάνει προβλέψεις, προτάσεις ή να λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν πραγματικά ή εικονικά περιβάλλοντα. Τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με διαφορετικά και ποικίλα επίπεδα αυτονομίας.
Πηγή: OECD Recommendation on Artificial Intelligence (2019).
-
Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να «κατανοούν» το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα (τα οποία είναι ήδη έτοιμα ή συλλεγμένα μέσω αισθητήρων, π.χ. κάμερας), τα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται βάσει αυτών. Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ικανά να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους σε ένα ορισμένο βαθμό, αναλύοντας τις συνέπειες προηγούμενων δράσων και επιλύοντας προβλήματα με αυτόνομο τρόπο.
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Επικαιρότητα 2021. Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και πώς χρησιμοποιείται; | Επικαιρότητα | Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (europa.eu).
-
Τεχνολογίες διασύνδεσης συσκευών – Διαδικτύου των Πραγμάτων
Οι τεχνολογίες διασύνδεσης συσκευών και του Διαδικτύου των Πραγμάτων αναφέρονται σε διασυνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα, συχνά αποκαλούμενες «έξυπνες» συσκευές ή συστήματα που συλλέγουν και ανταλλάσσουν δεδομένα και μπορούν να παρακολουθούνται ή να ελέγχονται από απόσταση μέσω του Διαδικτύου. Ενδεικτικά παραδείγματα χρήσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων είναι:
- «έξυπνοι» θερμοστάτες, «έξυπνοι» λαμπτήρες ή «έξυπνοι» μετρητές,
- ετικέτες ταυτοποίησης-εντοπισμού σημάτων ραδιοσυχνότητας ή πρωτοκόλλου Internet που εφαρμόζονται ή ενσωματώνονται σε ένα προϊόν ή αντικείμενο με παραγγελία για τον εντοπισμό τους.
- αισθητήρες για την παρακολούθηση των αναγκών κίνησης ή συντήρησης οχημάτων που παρακολουθούνται μέσω του Διαδικτύου.
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα για τη Χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, επικοινωνίας, επικοινωνίας και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις, έτους 2020.
-
Ψηφιακή τεχνολογία
«Ψηφιακή τεχνολογία» καλείται και θεωρείται οποιοδήποτε προϊόν ή σύστημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να δημιουργηθεί, ιδωθεί, διανεμηθεί, τροποποιηθεί, αποθηκευτεί, ανακληθεί, μεταφερθεί και παραληφθεί πληροφορία ηλεκτρονικά, όπως για παράδειγμα, οι προσωπικοί υπολογιστές, οι έξυπνες συσκευές ή σύνθετα συστήματα διαχείρισης πληροφορίας, όπως τα ERP.
Πηγή: (στο) European Commission and Joint Research Centre, DigComp 2.2, The Digital Competence Framework for Citizens With new examples of knowledge, skills and attitudes, σελ. 65.
-
Ψηφιακοποίηση
Η ψηφιακοποίηση αφορά στην εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών που ήδη εκτελούνται και καθιστά δυνατή την εκτέλεση νέων εργασιών. Η ψηφιακοποίηση έχει τη δυναμική να μετασχηματίσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Αν και στο εγχειρίδιο του Όσλο δίνονται ορισμένα μόνο απτά παραδείγματα διαδικασιών ψηφιακοποίησης για το λόγο ότι γρήγορα καθίστανται παρωχημένα και αντικαθίστανται, ωστόσο περιέχονται ορισμένα νέα στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της ψηφιακοποίησης, τόσο ως καινοτομικής διαδικασίας με τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά, όσο και ως κεντρικού παράγοντα προώθησης της καινοτομίας.
Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, Η μέτρηση των δραστηριοτήτων Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Εγχειρίδιο του Όσλο, 2018, Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Συλλογή, την Παρουσίαση και την Χρήση Στατιστικών Δεδομένων για την Καινοτομία, 4η έκδοση της μεταφρασμένης έκδοσης, σελ. 38-39, Πρωτότυπη έκδοση των ΟΟΣΑ και Eurostat με ISBN 978-618-5557-20-1.
-
Academia
Το Academia είναι μια πλατφόρμα για τον διαμοιρασμό της ακαδημαϊκής γνώσης και έρευνας. Εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν αναρτήσει ήδη περισσότερα από 47.000.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και εκπρόσωποι της ερευνητικής και της φοιτητικής κοινότητας κοινότητας, όπως επίσης και άλλοι επαγγελματίες που ενοικούν στο περιβάλλον της ακαδημίας έχουν αναρτήσει περισσότερες από 82.000.000 δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα του Academia.
Πηγή: Academia, https://www.academia.edu/.
-
Crowdsourcing («Πληθοπορισμός»)
Το “crowdsourcing” μεταφράζεται στα ελληνικά ως «πληθοπορισμός». Ορίζεται ως ένας καινοτόμος τρόπος για τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για στατιστικούς σκοπούς από μια μεγάλη κοινότητα χρηστών. Ο πληθοπορισμός στηρίζεται στην αρχή ότι μεμονωμένα άτομα έχουν ένα εξειδικευμένο σύνολο γνώσεων στα δικά τους τοπικά περιβάλλοντα.
Πηγή: Με προσαρμοσμένο υλικό από το Statistics Canada, Crowdsourcing, https://www.statcan.gc.ca/en/our-data/where/crowdsourcing.
-
Google Scholar ID
Το “Google Scholar ID” είναι η ταυτότητα που δημιουργεί ένας χρήστης στη μηχανή αναζήτησης Google Scholar. Η δωρεάν μηχανή αναζήτησης Google Scholar περιλαµβάνει έναν απλό τρόπο ευρείας αναζήτησης επιστημονικής βιβλιογραφίας με τεράστιο αριθµό πηγών, πολλές από τις οποίες αφορούν δηµοσιεύµατα «γκρίζας βιβλιογραφίας» (π.χ. ακαδηµαϊκές εργασίες, διατριβές, τεχνικές εκθέσεις, παραδοτέα ερευνητικών έργων). Το Google Scholar στοχεύει στο να ταξινομήσει τα έγγραφα με τον τρόπο που κάνουν οι ερευνητές, σταθμίζοντας το πλήρες κείμενο κάθε εγγράφου, πού δημοσιεύτηκε, από ποιον συντάχθηκε, καθώς και πόσο συχνά και πόσο πρόσφατα αναφέρεται σε άλλη επιστημονική βιβλιογραφία. Παρά το µεγάλο εύρος σε περιεχόµενο, τα µεταδεδοµένα των εγγραφών είναι περιορισµένα και απουσιάζουν κρίσιµα στοιχεία για τη γεωγραφική προέλευση ή τη διεύθυνση των οργανισµών στους οποίους ανήκουν οι συγγραφείς. Επιπλέον, τα κριτήρια εισαγωγής των πηγών του περιεχοµένου είναι περιορισµένα, ενώ δεν διατίθενται ακριβή στοιχεία για τη γεωγραφική ή τη θεµατική κάλυψη που παρέχει το σύστηµα.
Πηγές: Google Scholar, https://scholar.google.com/intl/el/scholar/about.html και ΕΚΤ, Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ελληνικών Φορέων 2006-2020. Web of Science – Βιβλιομετρική Ανάλυση Δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά, http://report09.metrics.ekt.gr/el/appendixI.
-
Machine Learning
Ως «μηχανική μάθηση» (“machine learning”) ορίζεται ένα υποσύνολο, το οποίο χρησιμοποιεί τη στατιστική προσέγγιση και το οποίο χρησιμοποιείται, για να βελτιώσει την ικανότητα των μηχανών να κάνει προβλέψεις με βάση μεγάλα σύνολα ιστορικών δεδομένων και στοιχείων. Η ωριμότητα και αρτιότητα της μοντελοποίησης της μηχανικής μάθησης εξαρτάται από τον μεγάλο όγκο δεδομένων και την υπολογιστική ισχύ. Αυτό το σύνολο καλείται «νευρωνικά δίκτυα» και βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη και ενίσχυση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πηγή: Προσαρμοσμένο υλικό από OECD (2019), Artificial Intelligence in Society, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/eedfee77-en.
-
Researchgate.com
Η διαδικτυακή πύλη ResearchGate είναι ελεύθερο κοινωνικό δίκτυο ερευνητών, που ιδρύθηκε το 2008 και το οποίο αποτελεί εργαλείο συνεργασίας που απευθύνεται σε ερευνητές από όλα τα πεδία της επιστημονικής κοινότητας. Ο σκοπός του Researchgate.com είναι η διασύνδεση των μελών της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. Οι 20.000.000 ερευνητές στη διαδικτυακή πύλη του Researchgate.com χρησιμοποιούν αυτή την πύλη, προκειμένου να διασυνδεθούν, να συνεργαστούν και να μοιράσουν την επιστημονική και ερευνητική δουλειά τους.
Πηγή: Με προσαρμοσμένο υλικό από το Researchgate.com, https://www.researchgate.net/about.
-
Scopus ID
Το “Scopus ID” είναι η ταυτότητα που δημιουργεί ένας χρήστης στη βάση πηγής δεδομένων Scopus. Το Scopus είναι μια ουδέτερη πηγή βάσης δεδομένων με ένα ευρύ σύνολο περιλήψεων και παραπομπών επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και εγγράφων που παρουσιάστηκαν σε συνέδρια. Την εν λόγω βάση δεδομένων επιμελείται ανεξάρτητη ομάδα ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων στο εκάστοτε αντικείμενο της επιστημονικής θεματολογίας. Το Scopus δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2004 και έκτοτε προσφέρει στις κοινότητες των ερευνητών, των βιβλιοθηκονόμων, των θεσμικών διευθυντών και των χρηματοδοτών έρευνας ισχυρά εργαλεία ανακάλυψης και ανάλυσης με σκοπό την προώθηση και ενδυνάμωση ιδεών, ανθρώπων και φορέων.
Πηγή: Με προσαρμοσμένο υλικό από Elsevier (2023). Scopus Content Coverage Guide. https://www.elsevier.com/__data/assets/pdf_file/0007/69451/ScopusContentCoverageGuideWEB.pdf (Τελευταίαπρόσβαση 11-09-2023).
Tα δεδομένα του Scopus περιλαμβάνουν περισσότερα από 71.000.000 ερευνητικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν. Το Scopus σχετίζεται με περισσότερα από 70.000 θεσμικά προφίλ και 105 χώρες. Διαθέτει περισσότερα από 3,7 terabytes δεδομένων, τα οποία παρακολουθούνται συστηματικά ως προς την εγκαιρότητα, την ακρί βεια και την πληρότητά τους. Μέσω του Scopus καθίσταται ευκολότερη και πιο γρήγορη η ευρετηρίαση συναφούς και εξουσιοδοτημένης έρευνας, ο προσδιορισμός και η ταυτοποίηση εμπειρογνωμόνων και η πρόσβαση σε έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα, μετρικές και εργαλεία ανάλυσης.
Πηγές: Με προσαρμοσμένο υλικό από Elsevier, https://www.elsevier.com/solutions/scopus?dgcid=RN_AGCM_Sourced_300005030 και Elsevier (2023). Scopus Content Coverage Guide. https://www.elsevier.com/__data/assets/pdf_file/0007/69451/ScopusContentCoverageGuideWEB.pdf.
Στο σύστηµα Scopus ευρετηριάζονται 27.950 ενεργοί τίτλοι περιοδικών, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία. Όπως και στο σύστηµα “Web of Science” (“WoS”), τα µεταδεδοµένα περιέχουν αναλυτικά στοιχεία για άρθρα, συγγραφείς και οργανισµούς, ενώ η εισαγωγή των εκδόσεων πραγµατοποιείται µετά από ποιοτική αξιολόγηση βάσει κριτηρίων. Το σύστηµα “Scopus” παρέχει, σε σχέση µε το σύστηµα “WoS”, πιο ισορροπηµένη γεωγραφική κάλυψη, υστερεί όµως χρονικά, καθώς οι παλαιότερες βιβλιογραφικές εγγραφές ξεκινούν το 1966, ενώ οι αναφορές σε δηµοσιεύσεις καταγράφονται µετά το 1995. Όσον αφορά τα συστήματα “Web of Science” και Scopus, και τα δύο διασφαλίζουν τη διάθεση αναλυτικών μεταδεδομένων και την ποιότητα των δημοσιεύσεων που περιλαμβάνουν και είναι αυτά που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την υλοποίηση βιβλιομετρικών μελετών. Οι βάσεις δεδομένων των δύο αυτών συστημάτων επικαιροποιούνται σε συνεχή βάση, διευρύνουν τον αριθμό και το εύρος των επιστημονικών περιοδικών που ευρετηριάζουν ενώ εμπλουτίζουν τις πηγές δεδομένων συμπεριλαμβάνοντας πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, μονογραφίες κ.λπ. Ωστόσο και οι δύο βάσεις δεν επιτυγχάνουν να παρέχουν πλήρη κάλυψη των επιστημονικών δημοσιεύσεων, τόσο γεωγραφικά (αναφέρεται ότι η “WoS” έχει καλύτερη κάλυψη των αγγλόφωνων περιοδικών και κυρίως των ΗΠΑ, ενώ το Scopus έχει καλύτερη κάλυψη των ευρωπαϊκών περιοδικών), όσο και θεματικά στα διάφορα επιστημονικά πεδία (αναφέρεται ότι το “WoS” υπερτερεί στην κάλυψη των επιστημονικών περιοχών της Φυσικής και των συναφών επιστημονικών πεδίων, ενώ η Scopus στην κάλυψη των Ιατρικών Επιστημών και των Επιστημών της Υγείας).
Πηγή: Προσαρμοσμένο από ΕΚΤ, Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ελληνικών Φορέων 2006-2020. Web of Science – Βιβλιομετρική Ανάλυση Δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά. http://report09.metrics.ekt.gr/el/appendixI.
-
Web of Science ID
Το “Web of Science ID” είναι η ταυτότητα που δημιουργεί ένας χρήστης στη βάση δεδομένων Web of Science. Στη βάση δεδομένων “Web of Science” (“WoS”) εντοπίζονται πάνω από 12.000 περιοδικά, τα οποία υπόκεινται σε αξιολόγηση ομότιμων κριτών (“peer-review”), ενώ από το 1990 προστέθηκε και η καταγραφή ορισµένων πρακτικών συνεδρίων. Είναι η παλαιότερη βάση δεδομένων επιστημονικών δημοσιεύσεων με βιβλιογραφικές εγγραφές και αναφορές που χρονολογούνται, για ορισµένους επιστηµονικούς κλάδους, από το 1900. Περιλαµβάνονται αναλυτικά µεταδεδοµένα για άρθρα, συγγραφείς και ερευνητικούς οργανισµούς. Σηµαντικό πλεονέκτηµα του Web of Science θεωρείται η αξιοπιστία του, αποτέλεσµα της αυστηρής αξιολόγησης των εκδόσεων και κυρίως των περιοδικών που εισάγονται στο σύστηµα βάσει συγκεκριµένων κριτηρίων, µεταξύ των οποίων και η επιστηµονική τους απήχηση. Όσον αφορά τα συστήματα Web of Science και Scopus, και τα δύο διασφαλίζουν τη διάθεση αναλυτικών μεταδεδομένων και την ποιότητα των δημοσιεύσεων που περιλαμβάνουν και είναι αυτά που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την υλοποίηση βιβλιομετρικών μελετών. Οι βάσεις δεδομένων των δύο αυτών συστημάτων επικαιροποιούνται σε συνεχή βάση και διευρύνουν τον αριθμό και το εύρος των επιστημονικών περιοδικών που ευρετηριάζουν. Επιπλέον, εμπλουτίζουν τις πηγές δεδομένων συμπεριλαμβάνοντας πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, μονογραφίες κ.λπ. Ωστόσο και οι δύο βάσεις δεν επιτυγχάνουν να παρέχουν πλήρη κάλυψη των επιστημονικών δημοσιεύσεων, τόσο γεωγραφικά (αναφέρεται ότι το “WoS” έχει καλύτερη κάλυψη των αγγλόφωνων περιοδικών και κυρίως των ΗΠΑ ενώ το Scopus έχει καλύτερη κάλυψη των ευρωπαϊκών περιοδικών) όσο και θεματικά στα διάφορα επιστημονικά πεδία (αναφέρεται ότι το “WoS” υπερτερεί στην κάλυψη των επιστημονικών περιοχών της Φυσικής και των συναφών επιστημονικών πεδίων, ενώ η Scopus στην κάλυψη των Ιατρικών Επιστημών και των Επιστημών της Υγείας). Η έκδοση του ΕΚΤ με τίτλο: «Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ελληνικών Φορέων 2006-2020. Web of Science – Βιβλιομετρική Ανάλυση Δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά» βασίζεται στα δεδομένα της βάσης δεδομένων “Web of Science” και συγκεκριμένα στις βάσεις που παράγονται ειδικά για το ΕΚΤ από την Clarivate:
- National Citation Report / InCites™ - Greece (“NCR”): Περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων και τις αναφορές σε αυτές. H βάση διαμορφώνεται από την Clarivate σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΚΤ ώστε τα δεδομένα να καλύπτουν τις ανάγκες στατιστικής επεξεργασίας και παραγωγής των βιβλιομετρικών δεικτών. Για την πληρέστερη καταγραφή της ελληνικής επιστημονικής δραστηριότητας, στην παρούσα έκδοση του ΕΚΤ με τίτλο: «Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ελληνικών Φορέων 2006-2020. Web of Science – Βιβλιομετρική Ανάλυση Δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά» (και εφεξής) περιλαμβάνονται επιπλέον οι δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων στην ομάδα περιοδικών του Web of Science “Emerging Sources Citation Index” (https://clarivate.com/webofsciencegroup/solutions/webofscience-esci/).
- National Science Indicators (“NSI”): Περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία επιστημονικών δημοσιεύσεων και αναφορών για 194 χώρες και 7 γεωπολιτικές περιοχές. Τα στοιχεία που παρέχει είναι συγκεντρωτικά, δηλαδή αριθμοί δημοσιεύσεων και αναφορών ανά χώρα και έτος ενώ δεν υπάρχει ανάλυση ανά δημοσίευση.
Πηγή: ΕΚΤ, Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ελληνικών Φορέων 2006-2020. Web of Science – Βιβλιομετρική Ανάλυση Δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά. http://report09.metrics.ekt.gr/el/appendixI.